Motorcycle trips

Засаждане на дръвчета!

 В този пост, ще пиша за една инициатива на Motrips за засаждане на дръвчета. 

 Предвид това, че всеки един от нас е отговорен за природата около него, и всеки един от нас може да направи нещо добро за нея мисля, че и на нас нищо не ни пречи. Затова предлагам да започнем с тази инициатива. Като начало, разрешително ще търся от нашето кметство, но бих помогнал на всеки, който иска да се хване за да намерим такова и от друг район. Мисля, че всики приятели от Motrips, с които сме изгорили заедно доста бензин биха се включили в инициативата. Причини за това нещо да се случи има много, нека всеки се мотивира по свои начин.

 Вчера се захванах най-после с една работа, която мисля от доста време. Засаждане на малко дръвчета в квартала. Но преди да изкарам лопатата искам всичко да е както трябва. За целта влязох в сайта на кметството да разгледам какво пише по тази тема. И попаднах на нещо много интересно - годишен отчет за 2009г. Излиза че 120 човека от район Младост, Варна са поискали разрешително за засаждане на дръвчета пред блоковете си. Веднаха изпратих мейл на посоченият адрес, с питане за реда на издаване на това разрешително. Днес (само ден по-късно!!!) ми отговориха, че с този въпрос в нашият район се занимава инж.Д.Краева. Имаше координати, свързах се с жената за да я питам кога и е удобно да отида в кметството за да говорим. А тя се оказа по-разбрана от колкото може да си мечтаете за нашите управляващи. Жената предложи, въобще да не се разкарвам до там. Вместо това да се срещнем другата седмица направо в квартала, за да и посоча кои места съм си харесал, а тя да ми каже кое става кое не и след това да задейства разрешителни и т.н.

 Ще дописвам поста при развитие на въпроса. Надявам се, като доде времето за засаждане да срещна още надъхани хора.

 В края на миналата седмица, най-после се срещнах с жената от кметството - инж. Краева. Няколко дни ме разиграва, като ми казва да и звънна утре и утре и утре, но в крайна сметка се видяхме. Много съм доволен от това, че успя да намери време да обиколим местата, които си бях харесал. Жената отговаря за инфраструктурата в квартала, и наистина си разюбира от работата.

 След като и показах набелязаните места се оказа, че  на някой от тях няма как да сезасаждат дървета, тъй като отдолу минавали някви комуникации и тоци и ако се наложи да се копае ще се изкоренят. Но за сметка на това, се оказа че близо до нас до една нова дестска площадка общината е засадила 10тина дървета, от които половината са веч изпочупени. И се разбрахме, че аз мога да ползвам техните места. Така, ще направя опит да ги възтановя. 

 Така вече местата са набелязани. Освен това получих информация за един разсадник, от където кметството пазаряло и било сравнително евтино, така че ще мина тия дни от там да видя както предлагат.  

 Очаквайте скоро информация кога ще излизаме с лопатите! 

------------

 19 април 10. Доста време мина, уж скоро бях обещал информация, обаче то се проточи доста. Както и да е, все пак успяхме да се организираме и да направим това което зависи от нас. Преди десетина дни със Здравко, Яшо и Карен, решихме да отидем до село от където да вземем издънки от орех и акация.  По принцип смятах да садя липа, но се оказа че ще ми излезе скъпо за сезона  (12-15 лв. за брой (около 1 м. високи)) и затова решихме да минем към този вариант с издънките от село. Там под един голям орех имаше доста такива. С една лопата и 2 мотики изкопахме 15тина. Освен тях взехме и 4 акации, две от които бяха доста големи вече (около 1м.), докато орехчетата бяха около 50 см. След обед се разходихме до една река там в балкана, направихме си скара, починахме си добре. После направихме и един преход до едни скали над язовир Елешница. Много красиво място, трябва някой ден да екипираме там маршрути за катерене. Вечерта се прибрахме късно във Варна, но въпреки всичко се заловихме с фиданките. Тук до нас засяхме 4-5 орехчета, около детската площадка. Другите оставихме за другият ден, че стана много късно вече. В понеделник следобед продължихме. Вече по-подготвени, Здравко донесе кирка и мотика. Един приятел от блока като ни видя, много се зарадва, и веднага се включи и той. Така 3мата успяхме за 30тина мин да засеем и останалите 10тина дръвчета. По-късно видях, че това момче е намерило някви стари гуми и ги е окрадило, да не ги смачка някой! Така, сега са в процес на редовно поливане и наглеждане и се надяваме да се хванат. 

 А, в деня в който видя че са се хванали, спокойно ще мога да кажа че за тази година сме си "платили" за въглеродните емисии :), и сме се погрижили за малко зеленина в квартала ... Благодаря на помощниците, и на всички които подкрепиха идеята. Другата пролет пак! 

Обиколка 2009 - Втора част!

 Днес донаписах разказа за нашата хубава лятна обиколка 2009! Продължението можете да прочетете ТУК! Цялата галерия със снимките можете да разгледате ТУК!

 


 

Обиколка 2009 - втора част !

 След голяма пауза в писането, дойде време да продължа разюказа за хубавата ни лятна обиколка 2009. Ето и втората част:) 

Така, до къде бяхме стигнали? След звездните ни приключения и отегчителното чакане в Смолян, се отправихме към Чудните мостове. През лятото на 2007, когато напите приятели Ангрей и Тони от клуб XV -> www.xvclub-bg.com направиха първото по рода си състезание в България - XVRace -> www.xventurerace.com бях за пръв път на това красиво място. Тогава имахме интересната и не лека задача да опъне "тролей" (въже) между двата скални моста, който са отдалечени на 140 м. и средната височина между тях е около 60 м. Снимки можете да разгледате ТУК! Както и да е , да не се отклонявам много от обиколката, състезанието се получи супер, а мястото което виждах за пръв път определено много ме впечатли с невероятния природен феномен Чудните мостове. Затова и сега, понеже обикаляхме из красивите Родопи решихме, че е много подходящо да отидем до там за да нощуваме в района.Пристигнахме привечер и уморени от пътуването и губенето на време в Смолян, компанията беше малко разлигавена. Последва "бой" тип "междузвездни войни". 

 

 
 На бързо занесохме багажа до мястото за лагера, което е недалеч от паркинга. Мястото е много добро за палатки. Намира се на малка поляна в гъстата иглолистна гора от страната на малкият мост. Има огнище и място за около 5 палатки. Имаше направена и някаква масичка от едно по-голямо дърво. Опънахме лагера и посъбрахме дърва за вечерта, след което се разходихме из района. 
 (More)

A past trip – the autumn of 2006!

At last the time has come to write down all the journeys we’ve done so far…

Of course I’ll start with the first motorcycle trip I’ve ever done.

I bought my first motorcycle in the summer of 2006 – Suzuki Bandit 250 from Lovech (a picturesque town in Central Bulgaria). My friend Simo was there with me and the only thing missing after the purchase was a plan for our first journey. Of course, after just buying a new motorcycle I couldn’t do anything else but riding it and the feeling was awesome and also addictive. I’ve ridden a lot in Varna (my home town) and its outskirts with other biker fellows, until the prospect of a bit longer journey across Bulgaria got mature enough in our minds.

This is the route in short: Varna – Russe - Veliko TarnovoTrayvnaGabrovoShipkaKazanlak – Sliven – Burgas – Varna.

And here is the map to it:

 
 (More)

A useful link.

Recently, as I was in Germany for a while, I came across a web page giving a lot of information about motorcycle trips in Austria that I’m pretty sure will be useful for anyone who wants to travel in the Alps. From the web site you can order a map of Austria for free, including sample motorcycle routes, as well as a very useful accommodation guide featuring hotels along the sample routes. There are 3 categories of hotels in the guide:

1. Hotels whose owners are also bikers, who even might join you on your trip or at least provide you with great tips. Those hotels offer among the other things also a service for your bikes.
2. Hotels that expect bikers but whose owners aren’t. Though, they still can give you useful information about the route and everything and there are also suitable parking areas for your bikes.
3. Just hotels suitable for all kinds of guests, not especially bikers, which still provide a nice atmosphere.

The guide features more than 50 hotels with given location, GPS coordinates, prices, etc.

And here there is the link to the web page: http://moho.info/

Проблем с галерията!

 Скъпи приятели, имаме малък проблем с галерията. Тя вече е преместена на друг адрес и всички снимки можете да разгледате от ТУК!

 За съжаление, линковете към снимките от предните разкази са вече други, т.е. трябва да ги подменя с новите за да работи всичко както трябва. Но това ще стане до няколко дни. Благодаря за търпението.